Biografie

Richard de Weert
Creatief bedenker en vormgeverRichard werd geboren op 28 juni 1955 te Bergen op Zoom. Als jongste telg van een gezin met zes jongens was zijn kindertijd al een behoorlijke levensschool van fantasie en avontuur. Hij groeide daarnaast op met uiteenlopende striphelden als Dick Bos, Eric de Noorman, Kapitein Rob, Tom Poes en Ollie B. Kuifje, Suske en Wiske, Nero, Blake & Mortimer en de Rode Ridder. Deze ridders, indianen, speurders, spionnen en wat al niet waren zijn helden en de wereld lag dankzij hen aan zijn voeten. Met name de prachtig uitgewerkte albums van Hans G. Kresse, Edgar P. Jacobs, Hergé, Marcel Gottlib, Don Martin en Joost Swarte werden de eerste inspiratiebronnen voor eigen werk.

Ja, al spoedig tekende hij zelf, onhoudbaar; zijn potloden dansten over het maagdelijke papier en riepen eveneens de meest wonderlijke creaties en verhalen op. Al gauw werd ook duidelijk dat zijn fantasie absurde vormen kon aannemen, een kenmerk dat blijvende waarde zou krijgen.

Na de middelbare school koesterde hij de wens om naar de kunstacademie te gaan. Uiteenlopende lotgevallen bepaalden vooralsnog dat zijn leven anders verliep, zodat tekenen lange tijd een intensief beleefde hobby bleef. Omdat veel mensen en verenigingen voortdurend een beroep op zijn talent deden, kwamen zijn creatieve bedenksels in deze periode naar buiten in club- en personeelsbladen en ook als decorontwerpen.

Richard de Weert was dus lang een autodidact met veel ervaring bij wie het verlangen naar een academische opleiding dusdanig sterk bleef trekken, dat hij op zijn 50e, onder een gunstiger gesternte, toch een beroepsopleiding ging volgen. Hij liet de tekenklussen onder de noemer “liefdewerk, oud papier” achter zich en studeerde achtereenvolgens twee jaar voor een middelbare graad bij Sint-Lucas in Kapellen (België) en vijf jaar op de MUDA opleiding (Multi disciplinair Atelier). In de avonduren deed hij daarnaast allerhande cursussen voor o.a. animatietechnieken, Photoshop, fotografie en webdesign.

Tekenen is altijd de basis in het werk van Richard de Weert gebleven, zeker in cartoon of illustratieve vorm. Met de huidige kunstopleiding achter de rug onderzoekt hij nu systematisch een meer experimentele manier van werken, voornamelijk op het gebied van grafiek, schilderen, digitale beeldbewerking, recyclekunst en mixed media. De meeste experimenten geven zoveel energie, dat het creatieve proces vaak eindeloos lijkt te duren.

Deze site wil getuigen van zowel zijn inzichten en resultaten van vroeger als de opmerkelijke versnelling in zijn ontwikkeling van de laatste paar jaar. Richard hoopt met zijn digitale podium ook in toenemende mate een uitwisseling van inzichten en ervaringen tot stand te kunnen brengen, niet alleen tussen de door hem ontworpen helden en de al dan niet toevallige bezoeker maar ook en vooral tussen de maker en de aandachtige beschouwer. De laatste is daarmee nu aan zet…