Nieuws


26-09-2016 - Samensmelting tussen kunst en muziek met SynapZ

 Afgelopen maand beleefde Theater de Maagd in Bergen op Zoom een primeur: het Residentie Orkest opende daar het nieuwe seizoen met pianist Wibi Soerjadi, bovendien werd de avond omlijst door bijzondere kunst van zeven Bergse kunstenaars.


Jan Slokkers bedacht de combinatie muziek en kunst en nam het initiatief voor Music of the Spheres.  Zeven bollen, zeven kunstenaars, een symfonie orkest, Wibi Soerjardi, Theater de Maagd. Slokkers benaderde het kunstcollectief Synapsz bestaande uit Richard de Weert, Aagje Pel, Fred de Ron, Hans Oerlemans en Gerard Huisintveld. De vijf kregen gezelschap van gastkunstenaars Els van Egeraat en Kees Warmoeskerken. Maandenlang werkten zij aan een uniek project.

De kunstenaars bespeelden ieder een eigen bol, geïnspireerd op de klassieke muziek van die avond. Tijdens het concert werden vanuit de kunst in en op de bollen live bewegende beelden op een doek achter het orkest geprojecteerd. “Zo kreeg je een totale beleving. Bollen, projectie en orkest vulden elkaar aan.” aldus Slokkers.

Een unieke samenwerking die smaakt naar meer!

“De kunstenaars van SynapsZ weten elke keer te verrassen met hun manifestaties. In korte tijd zijn ze garant gaan staan voor mentale ontdekkingstochten en sensitieve schranspartijen. Wie zijn deze energieke uitvoerders en wat hebben ze voor ogen?”

Lees hier de hele recensie door Albert Hagenaars