Nieuws


 

Wethouder Kammeijer: 'Koetshuis zou expositieruimte moeten blijven'

 


 

 

BERGEN OP ZOOM - Het Koetshuis zou behouden moeten blijven als expositieruimte voor eigentijdse, jonge kunstenaars. Dat stelde wethouder Yvonne Kammeijer (welzijn, onderwijs- en jeugdzaken) zondagmiddag bij de opening van de expositie 'Zientuigen' van kunstcollectief SynapsZ. "Als ik het persoonlijk voor het zeggen zou hebben, dan zou het Koetshuis een stedelijke expositietuimte worden", sprak Kammeijer met grote stelligheid. Dat heeft ze echter niet: de meerderheid van het Bergse college is namelijk vóór een herbestemming van het Koetshuis tot regionaal archief.

Wethouder Kammeijer roemde de veelzijdigheid van de Bergse 'kunstscene' en betreurt het dat er geen eigen expositieruimte meer is. Leegstand genoeg, maar daar kan de gemeentelijke bewindsvrouwe weinig mee."Helaas heeft de gemeenteraad besloten dat er zoveel mogelijk leegstaand gemeentelijk vastgoed verkocht moet worden." Bergenaren zijn zelf creatief in het vinden van tijdelijke oplossingen, en Kammeijer haalde daarbij de voorbeelden aan van de kunst-etalages die her en der in de binnenstad zijn ingericht.
 

Gelopen race

De herbestemming van het Koetshuis tot archiefgebouw lijkt echter een gelopen race. De voorbereidingen voor de vorming van het regionaal archief zijn in een vergevorderd stadium en ook het Bergse college heeft zich in meerderheid vóór de archiefhuisvesting uitgesproken. Oud-markiezenhofdirecteur Wim Reijnders is de beoogde directeur van deze nieuwe regionale samenwerking die medio volgend jaar van start moet gaan. Na afloop van de openingstoespraken loopt hij vol trots door 'zijn' nieuwe pand. "Alle archieffuncties verhuizen uit Het Markiezenhof naar dit gebouw", zo kan hij beamen.
 

'Nieuwe Etcetera'

Dat geldt óók voor de huidige leeszaal annex bezoekerscentrum aan de Steenbergestraat. "En het kan zomaar zijn dat daar weer een nieuwe Etcetera (een voormalige kunstgalerie, red.) kan komen", merkt hij op. Maar, zo benadrukt Reijnders: dat is aan zijn opvolgers om te bepalen. Hij heeft met Het Markiezenhof niets meer van doen en is sinds 1 juli als kwartiermaker bij de archiefdienst-in-oprichting aan de slag. "Werk genoeg aan de winkel."
 

• Meer informatie over de expositie en SynapsZ vindt u hier

 

Fotobijschrift: Wethouder Kammeijer opent de expositie 'Zientuigen' van kunstcollectief SynapsZ. (foto: Hans-Jorg van Broekhoven)


Bron: Kijk op Bergen op Zoom