Nieuws


Expositie Koetshuis van Kunstcollectief SynapsZ


 

 

Door bericht aangeleverd op 7 augustus 2015 Algemeen
 

BERGEN OP ZOOM – In de weekends tussen 14 augustus en 27 september exposeert Kunstcollectief SynapsZ in het Koetshuis van Het Markiezenhof. Naast eigen kunstwerken ontvangt SynapsZ dertien gastkunstenaars, diverse musici, vertellers, acteurs, architecten en gastronomen, die in afwisselende samenstelling en op gezette tijden hun eigen invulling geven aan het thema ‘Zientuigen’. ‘Zientuigen’ is kijken, luisteren, proeven, voelen en ruiken.

De officiële opening is zondag 16 augustus om 15.00 uur, de expositie wordt geopend door wethouder Yvonne Kammeijer.
 

De kunstenaars

SynapsZ Kunstcollectief bestaat uit 5 kunstenaars: Aagje Pel, Hans Oerlemans, Fred de Ron, Gerard Huisintveld en Richard de Weert. Ze hebben niet alleen qua visie verwantschap, maar ook qua enthousiasme, creativiteit en prettige waanzin.

De gastkunstenaars zijn: Ellen Gieles, Peter Schudde, Hans Timmermans, Jacques Bakker, Annemiek Hoek, Corine Heijmans, Ellen Rijk, Alex Kiefmeijer, Ward Warmoeskerken, Frank van Bergen, Jeroen de Leijer, Marjolein Schalk en Steppie Lloyd Trumpstein. Naast bijdragen van Theater Daidalos, Aardzwam & Zo, This is WAT, Switch-on.today, kan het publiek ook nog een Jazztafette op locatie verwachten, een Jazz/Kunst college van Tom Goosen, een POP-UP dineravond van Culinair Vleghels, Performances van de Wobby- en Eefje Wentelteefje-makers, de minibieb van Welmoed Jansen en tot slot een Kunst/Wijnproeverij.

Het wordt een evenement dat mede door de vele gastkunstenaars en diverse activiteiten de toeschouwer zal verrassen in zijn dynamische en uitbundige opzet. Zeven weekenden lang kan er genoten worden van alles wat met zintuigen en zintuiglijke waarneming te maken heeft; ruiken, proeven, horen (luisteren), voelen, maar vooral ZIEN (en kijken). Kortom: ervaren, ondergaan, beleven en participeren.
 

Ruim een jaar voorbereiding is voorafgegaan aan deze tentoonstelling, van brainstormsessies tot werkelijke realisatie. Voortkomend uit de chemie tussen vier Bergse kunstenaars en een Noordwijkerhouter; uren van onzinnig spervuur en inspiratievolle spraakverwarringen, met ‘ZientuigeN’ als eindproduct. Voorlopig althans want SynapsZ heeft de smaak te pakken.
 

Achtergrond SynapsZ

SynapsZ is ontstaan uit de groepsexpositie ‘Het is het spoor dat je bijster maakt’ in Kasteel Ravenhof, juni 2014. Wat aanvankelijk een reguliere expo zou worden, met beelden, schilderijen en assemblages, werd gaandeweg een samensmelting van gelijkgestemde geesten en kunstuitingen, van performance tot concept art, met een alles verbindend geluidsaspect. Zowel deelnemende kunstenaars als bezoekers ervoeren de expo als een avontuurlijke ontdekkingsreis, als een belevenis. Geen kunst waar je op afstand naar kijkt, maar waar je tussendoor loopt, en onderdeel van bent. SynapsZ Kunstcollectief wil aansturen, verbinden en ruimte geven. Ruimte geven aan onze eigen expressie en ideeën, maar ook aan die van andere creatieve geesten, en daar een verbinding mee aangaan. Van hieruit is het zowel middel als doel om te verbazen, vernieuwen, vertellen, veroorzaken, verwarren en verwonderen. De expositie ‘ZientuigeN’ is een eerste statement vanuit de huidige visie, waarin SynapsZ een verbinding wil maken met andere (gast-) kunstenaars, maar ook met de samenleving. Kunst tussen de mensen, mensen tussen de kunst. Ervaringen van kunst en samenleving die nooit ons bewustzijn zouden kunnen bereiken zonder de onontbeerlijke instrumenten waarmee we waarnemen: de zintuigen.
 

Praktische informatie

De expositie is te bezoeken tussen 14 augustus en 27 september, op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur in het Koetshuis van Het Markiezenhof. Gratis entree. Programma met activiteiten- en exposchema op www.synapsz.nl

Bron: Bergen op Zoomse Bode